Guldagers

Giv Livet et los i røven - en blog om livsnyderi og æstetik

tirsdag den 8. november 2016

Budapest - Michelin-mad til spotpris, historiens vingesus, storladent forfald og stilhed .....


Jeg har for nyligt - for første gang - besøgt Budapest !
De fleste forbinder nok først og fremmest Budapest med kurbade/spa. Og der er ganske rigtig rig mulighed i Budapest for kurbade både de mere folkelige og de helt eksklusive - MEN jeg kan ligeså godt indrømme det først som sidst - det er ikke noget for mig. Jeg nærer en grænsende til det neurotiske angst for kropskontakt med for mig fremmede mennesker for slet ikke at tale om eventuelle kropsvæsker fra selvsamme fremmede mennesker. Jeg undgår swimmingpools, svømmehaller, spabade, og ja Lalandia (undskyld til mine børn) - men jeg KAN det simpelthen ikke ! - planlægger du en rejse til Budapest OG er vild med kurbade, vil jeg foreslå dig at undersøge mulighederne og evt. kombinere hotelophold OG kurbad - check evt. Hotel Corinthia - et femstjernet hotel med eget luksusspa tilknyttet.Nok om kurbade og mine neuroser .... Budapest var en super positiv overraskelse. En FED by ! - som jeg gerne besøger igen! Jeg havde frygtet, byen var "østeuropæisk" på den triste grå sovjetiske måde - men slet ikke - ihvertfald ikke så længe, man holder sig inden for centrum af byen. Budapest er grandiøs. Historiens vingesus mærkes - trådene tilbage til den Østrig-Ungarske stormagt er tydelige. Der er storladen arkitektur - omend meget af det er gået i pittoresk forfald. Der er skønne kvarterer med små cafeer, sjove, finurlige butikker og rigtig meget vintage/antikviteter. En skøn blanding af Berlin, Rom og Paris på samme tid, men stadig helt sin egen. - og så er der stille. Budapest er uagtet, det er en stor by - en forbavsende stille by !


Cafe New York- overvældende med overvælende på - maden er ikke noget at råbe hurra for, så kom for afternoon tea - fordums storhed fornægter sig ikke her

- og så til maden ! Aldrig har jeg besøgt en by, hvor der er SÅ mange restauranter, der er nævnt i Michelin guiden. Og apropos Michelin der er ikke mindre end 4 restauranter i Budapest, der holder en Michelin stjerne. Jeg valgte at afprøve Onyx, som har ry for at være den "fineste" - eller måske rettere den mest konservative. Bordreservation er nødvendig og bekræftes i løbet af 24 timer - OG der er dresscode - også hvad angår børn ! Onyx ER virkelig en oplevelse - der køres 6 retters tastingmenu + vinmenu til frokost og 12 til aften og så naturligvis a la carte. Det er fantastisk mad og super æstestisk. Deres gullaschsoup Michelin style vandt Onyx Bocuse d'Or for i 2013 (det uofficielle verdensmesterskab for kokke). Og så til prisen ! - her er virkelig tale om Michelinmad til spotpris. I Budapest fås Michelinmad til ca. 1/3 af prisen i Danmark. En oplevelse for alle sanser.

Der er selvfølgelig også mere ydmyge steder - det vrimler faktisk med dem - her vil jeg fremhæve Cafe Jedermann - et spøjst sted, skramlet, bohemeagtigt med pladespiller, hvor vinylen lystigt drejer - det er god gammeldags avantgarde jazz for fuld skrue - maden er mere end i orden og deres drinks superb. Chet Baker & gin/tonic - whats not to like ?


Cafe Jedermann - bohemet, skramlet og helt skønt.Cafe Jedermann 

Loppemarked ! - Jeg elsker loppemarkeder - og besøger gerne et eller to i hver by, jeg besøger. Ca. 14 km uden for Budapest ligger et gigantisk loppemarked, der har åbent hele året, hver dag ! - et paradis for loppeentusiaster som mig. Jeg kunne få timer til at gå derude - virkelig mange skønne ting ! - og som et lille kuriosum - det vrimler med originale ting og sager fra nazi-tiden - så kender du en midalderende mand, med stor interesse for 2. Verdenskrig - så er det lige stedet at finde en lille souvenir eller to! Jeg selv fandt en lille bonboniere til min keramiksamling samt et lille fuglebur, som nu holder styr på mine parfumer hjemme på badeværelset. ..... og ja, en lille souvenir til den ikke så langskæggede mere blev det også til - han er nemlig meget interesseret i 2. Verdenskrig. Jeg troede,jeg havde fundet en skøn scull broche - indtil en venlig sjæl gjorde mig opmærksom på, at denne "cool broche" i virkeligheden er et SS-emblem -GISP !


Budapest har rigtig meget at byde på  ! - også hvad angår shopping, de store modehuse er ved at indfinde sig (Saint Laurent har lige åbnet og Celine på trapperne), der er naturligvis de gængse high-street butikker, og så vrimler det med små sjove butikker med rigtig meget vintage. Jeg fandt et vidunderligt parfumeri - lige ved siden af Ritz-Carlton hotellet. Et eldorado for en perfume-sucker som jeg - eksklusive mærker, som man ikke ser alle vegne - absolut ikke i den billige ende men lækkert med lækkert på ! - og så har de noget med lampeskærme i Budapest ......


Virkelig skønt parfumeri ...... ligge lige ved Ritz Carlton


Finurlige butikker .....- og ja Sovjet er her også ind i mellem ......

Jeg havde desværre kun ganske kort tid i Budapest - men jeg vender helt sikkert tilbage. En by, jeg kun kan anbefale.

PS: Det er billigt dernede !

Kærligst Sussie

Send en kommentar