Guldagers

Giv Livet et los i røven - en blog om livsnyderi og æstetik

mandag den 6. marts 2017

Roma - La dolce vita - kaos, turistfælder, livsnyderi og melankoli ...... Love it !Jeg har været i Rom - igen ! Har besøgt Den evige Stad flere gange, og for hver gang vokser byen lidt på mig.

Rom er kaotisk, klaustrofobisk, larmende, trafikken helt umulig, turistfælder på hvert et gadehjørne, at for mange grimme souvenirbutikker fyldt med alverdens ubrugeligt skrammel, tiggere og hjemløse, talentløse gademusikanter med jamrende harmonikaer  ...... men  Rom er også FULDSTÆNDIG VIDUNDERLIG !  Rom har ikke Paris' "space" - hvor imperiets storhed fornemmes på de store åbne pladser, Rom har ikke NYC's pumpende energi eller Londons klassiske elegance .... Rom er en landsby, en intim by, en by, der emmer af livsnydelse, historie, slow living. Rom har en sær melankolsk stemning, måske det er den katolske lidelse, der hænger i luften, og samtidig sitrer Rom af "lust for life".  Rom matcher som ingen andre byer perfekt mit hoftemål og min forkærlighed for hvidt brød, ditto pasta og olivenolie i litervis.

Besøger du Rom første gang, SKAL du naturligvis se alle de store seværdigheder - for mit vedkommende gjorde specielt Colosseum et fantastisk indtryk - nok fordi "Gladiator" netop havde haft premiere og stadig stod klart på nethinden. Det sted, giver mig kuldegysninger.  Men også Peterskirken, Pantheon, Forum Romanum etc. - nyd det og giv dig tid til at føle flere tusind års vingesus.

Jeg boede denne gang - igen - i en skøn gammel villa beliggende på Avertinerhøjen - lige ved porten med det berømte nøglehul, hvor køen er mega lang for at få et "peep". Her er stille, smukt og kun 20 minutters gang til Pantheon.Svulstig italiensk stil - San Anselmo ....Kig ved nattetide gennem det berømte nøglehul på Avertinerhøjen. Peterkirkens kuppel.

Rom er overskuelig til fods - her er smukt, forfaldent, dekadent .... og brosten all over, så glem alt om stiletter ! I.ø. er romerne ikke specielt elegant klædte - slet ikke som i eks. Milano, så du kan godt slippe afsted med en lidt casual stil. (ikke FOR casual - tak!).

Det gamle arbejderkvarter Trastevere er et skønt område - og det kræver blot du krydser Tiberen og vupti!  Der bor mange studerende i Trastevere, hvilket nattelivet bærer præg af - til gengæld ligger her også mange skønne autentiske spisesteder og små finurlige butikker.  Jeg kan på det varmeste anbefale frokoststedet Ombre Rosse - deres pinsa er helt vidunderlig, og så har de Hendricks gin på kortet. Den undselige restaurant, der set udefra ikke ligefrem ligner en kulinarisk oplevelse, Osteria La Gensola, serverer skøn mad i rigelige mængder, og bordbestilling er nødvendig. Jeg bemærkede til min tilfredshed, at hunde også er velkomne. ;-)

Området omkring Pantheon vrimler med turistfælder med halvskidt overprices mad - MEN ca. 50 meter fra Pantehon ligger "Armando al Pantheon" - her spiser man FANTASTISK. Stedet gør ikke meget væsen af sig - og interiøret er først for nyligt blevet shinet lidt op efter ca. 50 år med det samme hessian på væggene. Jeg fik pasta med trøffel, (MUMS), kalvekød med blåbær og skovjordbær samt brødcroutoner vendt i hvidløg og nok den bedste tiramisu ever. Bordbestilling absolut nødvendig.

Rom er en stemning, Rom taler til min indre livsnyder og samtidig til mit melankolske introverte jeg, Rom er en stor historisk kulisse, der byder på skønne oplevelser. Jeg har hørt smukkeste opera i Rom, spist den dejligste mad, drukket mig småberuset i dejlig lokal vin, set storslået arkitektur, kunst, der tager pusten fra en og travet byen tynd og bare nydt at være der - lige midt i det hele !Campio di Fiori - blomstertorvet ...som desværre  efterhånden er plastret lidt for meget til med grimme souvenirboder


Romersk street art


Skønneste parfumeri i Trastevere - tøj til Paven og hans venner - frokost i luksusklasse og skøn middag på Armando al Pantheon

Lidt shopping blev det også til .....I Rom finder du naturligvis alle de store modehuse, der er high street fashion, der er små finurlige butikker, der er turistico skrammel en masse og naturligvis loppemarkeder - sidstnævnte skal man forcere utallige boder med kopitasker, Kina-varer og andet skrammel, før man kommer frem til boderne med autentiske "lopper" - lidt en prøvelse og jeg var ærligt talt ved at give op på et tidspunkt, men fandt heldigvis min lille katolske dame - jeg er vild med hende.
Måske lidt paradoksalt at købe en parfume med navnet New York i Rom .... men sådan blev det .. den dufter mageløst.

Tag til Rom og slip din indre livsnyder fri - men undgå at flyve med Ryanair - med mindre du synes en flyvetur a la kvægtransport i ultra grimme omgivelser, hvor både dit bækken og din rygsøjle kommer på en alvorlig udfordring, er helt fint - billigt er det ! men nej tak fremover !

God fornøjelse - og husk nu - Livet er til for at leves - La dolce Vita !

Sussie


Send en kommentar