Guldagers

Giv Livet et los i røven - en blog om livsnyderi og æstetik

fredag den 5. maj 2017

Ich bin (not so much) ein Berliner .......

Jeg har været i Berlin - igen - faktisk har jeg forsøgt mig med Berlin 5-6 gange - og Berliner-hypen har stadig ikke ramt mig. Det har jeg funderet en del over - og konklusionen er: Jeg har begået en fejl. Jeg har sammenlignet pærer med bananer, eller sagt på en anden måde, jeg har sammenlignet Berlin med Paris, NYC og London - det er en mega fejl. Berlin er sin egen. Så jeg starter forfra med Berlin.

Der er  GRIMT - som i virkelig grimt - gråt, trist, sovjetisk "æstetik" af værste skuffe mange steder i Berlin. Det toppes så med, at ca. 80 % af alle, der færdes i Berlin, har valgt samme outfit, som består af gyselige vindjakker, billige jeans, udtrådte sneakers og i bedste fald en Fjälræven rygsæk. Resten er overtattoverede hipstertyper ELLER midaldrende kvinder a la Politiken segmentet med farverige tørklæder, museumssmykker og de frygtelige 3/4 bukser med vidde ...... arrrrrgh ! ikke meget bella figura her.

Nå, men Berlin skulle have en chance mere - kunne simpelthen ikke passe, at veninder med i særklasse god smag lovpriser byen, og at jeg åbenbart ikke har fattet pointen.

For at være på den sikre side havde jeg booket et super lækkert hotel, som jeg har luret på længe.
Das Stue - Danmarks tidligere ambassade - en arkitektonisk perle, nyklassisisme når det er bedst. I.ø. samme arkitekt, der har tegnet KaDeWe.

Alt er super delikat, betjeningen fantastisk - maden not so much - spis et andet sted herunder morgenmad ! - deres drinks er til gengæld lækre.
NB: Har du det stramt med hunde, skal du IKKE checke ind på Das Stue - sjældent har jeg oplevet et hotel med så mange hunde - vist kun overgået af nu desværre lukkede Chelsea Hotel i NYC. Jeg er jo hundeven, så jeg trives fint med at dele barstol med en kæmpe Grand Danois på den ene side og en savlende boxer på den anden - men sådan er vi nok forskellige.

Das Stue ligger klods på Berlin Zoo, og lige rundt hjørnet ligger en rigtig hyggelig restaurant/cafe - Cafe am Neuen See - de serverer både morgenmad, frokost og middag. Der er skramlet på den fede måde - skøn betjening og menu kortet byder både på black angus burger (prøv den) og Dom Perignon - hvilket umiddelbart er lidt overraskende interiøret taget i betragtning.Der ER mange smukke steder i Berlin - jeg skal bare lære at lukke øjnene ind i mellem. Området Charlottenburg er på alle måder et smukt og fredfyldt kvarter. Hyggelige restauranter/cafeer og lækre butikker - og her er knapt så mange vindjakker :-)

Har du lyst til genbrug, veganermad, små finurlige butikker, rigtig mange hipstertyper og biodynamisk saft samt et hyggeligt, overskueligt loppemarked er Friedrichshain/Kreutzberg stedet. Området er en blanding mellem Christiania, Nørrebro (den hippe del) og Vesterbro (den nedkørte del). Jeg fik suppleret min keramiksamling samt gjort et virkeligt godt fund - 2 stk. Nagel stager til sølle 8 Euro - herhjemme er prisen ca. 200-300,- kr. per stage.
Området Prenzlauerberg er "samme skuffe" - hyggeligt, skramlet, alternativt - men jeg må indrømme, jeg kører lidt træt i butikker med udtrådte gummisko, veganerburger og biodynamisk saft. - Så er det godt, der er noget, der hedder KaDeWe - Berlins mest eksklusive stormagasin ! - Ligger på Kurfurstendamm - i.ø. en ikke specielt spændende gade. KaDeWe rummer ALT hvad hjertet begærer af luksus med luksus på - alle de store mærker findes her, og på toppen er der østersbar - whats not to like !

Mitte er et mekka for kunstelskere, det vrimler med gallerier med kunst, der er til at betale og navnlig ikke til at betale. Men man har jo lov at kigge. Aflæg den private kunstsamler Boros et besøg - i en ombygget bunker - overvældende på mange måder.

I Mitte ligger Lala butikken - kendt af de fleste fashion-victims over hele verden - de ikoniske tørklæder fås her ! - butikken er i sig selv en oplevelse.

Et lille kuriosum: I Berlin findes en butik, der udelukkende forhandler absinth - (lidt frankofil er man vel altid - også i Berlin).

I Mitte ligger også second-hand butikker, der hæver sig lidt over de udtrådte gummiskos paradis.Berlin emmer af historie - også den historie, der er relativt tæt på. Øst/Vest problematikken,  2. Verdenskrig, Muren, Check Point Charlie, Under den Linden, tråde tilbage til Kejseriget og Tysklands storhedstid. For historieinteresserede er der nok at tage fat på i Berlin.

Berlin er også kultur - både high-end (Berlin har ikke mindre end 3 operaer), det verdensberømte Berlin Philharmonikerne etc. etc og en voldsom subkultur, som jeg nok er blevet for gammel til at kende til endsige interessere mig for.

Berlin har et utroligt naturhistorisk museum med en imponerende samling dinosaurer. Museer er der i.ø også rigeligt af i Berlin både historiske som kunstmuseer.

Som "æstetisk week-end afslapning" bliver Berlin aldrig first choice for mig  - MEN byen har helt klart nogle kvaliteter, som gør, at det nok ikke er definitivt sidste gang, jeg har besøgt byen.

Her kommer et par hyggelige spisesteder:
Einstein Stammhaus - har skuffet en enkelt gang, men det får en chance til - jeg synes, man bør besøge stedet - det emmer af "gammel tysk storhed".
Grill Royal - lækreste steaks
Das Meisterstück - her fås en virkelig god opgraderet Curry Wurst
KadeWe - Østersbaren
Tim Raue - holder 2 Michelin stjerner, men til at betale
Kanaan - en israelsk palæstinensisk cafe - på størrelse med et haveskur - en super duper
Berlins ældste restaurant - Zur Letzen Instanz - god, gedign, traditionel mad

Udover det vrimler Berlin med barer, dansesteder, klubber etc. for ENHVER smag og pengepung. Man må prøve sig frem.......

NB: Das Stue er et fantastisk hotel - men ikke i den billige ende. Har du lyst at bo med virkelig god beliggenhed, 4 stjerner, og til en rigtig god pris så er Hotel Angleterre et godt bud. Ligger klods på Check Point Charlie, i gå-afstand til Brandenburger Tor og Hotel Adlon (hvor det er et must at få en drink i baren alternativt en Wienerschnitzel mit alles i deres smukke restaurant. Hotel Angleterre er bestemt value for money. (Overfor ligger en Imbiss - med virkelig god curry wurst !)

Ich bin noch nicht ein Berliner - men jeg vil arbejde på sagen.

Tschüss Sussie

Send en kommentar