Guldagers

Giv Livet et los i røven - en blog om livsnyderi og æstetik

mandag den 25. september 2017

Check ind i et eventyr - du bliver ikke forbløffet, hvis du møder en alf eller et venligt spøgelse - det er magisk

magic morning 
Jeg har checket ind i et eventyr - et døgn i den mest vidunderlige verden. Smukt, magisk, æstetisk med dyb ro og stilhed. Kun et døgn, men jeg kørte derfra inspireret, opladet, opløftet og nærmest i zen.

Gisselfeld Kloster/slot kender jeg udmærket fra min barndom. Væksthusene var en magnet på min haveinteresserede mor, og slotsparken var et yndet udflugtsmål. Mange år senere checker jeg ind i Gartnerens Anneks. I forbindelse med den smukke, tidligere overgartnerbolig (nu privatbolig for forpagterparret af Paradehuset) ligger et lille charmerende anneks. Her tilbragte jeg sammen med en veninde et magisk døgn.


checker ind - jeg er allerede forelsket Annekset udlejes af Greg og Stig, forpagterparret af Paradehuset (orangeriet) på Gisselfeld Kloster. De bor privat i den skønne tidligere gartnerbolig. I forbindelse med opholdet er det muligt at booke en "festlig velkomst", som består af et glas dejlige bobler og en lille intro til såvel Gisselfeld som Paradehuset. Yderligere er der mulighed for tilkøb af morgenmad, som indtages i charmerende omgivelser i orangeriet. Jeg anbefaler varmt begge dele. Som logerende har man fri adgang til slotsparken hele døgnet rundt under ens ophold. Det udløste en høflig forespørgsel fra godsforvalteren om "hvordan er I kommet ind ?", da vi gik en tidlig morgentur, mens disen stadig hang over slotssøen, og eneste lyd var slotsurets sprøde klang, der meddelte at klokken var slagen syv. Havde det været tidligere på året, havde en midnatstur været oplagt, men der er MØRKT,  og jeg havde ikke lyst at risikere en tur i voldgraven. Efter sigende spøger det i parken ved nattetide - og dét kunne nu have været interessant - (måske - gisp !).

Gartnerboligen - jeg er ligeså  grøn - bare af misundelse 

Paradehuset 

morgenmad, whats not to like ? 

Deltaje fra orangeriet 
Vi chekede ind ca. kl. 15 og efter "festlig velkomst" og en tur i parken, indtog vi et glas medbragte bobler i den lille have foran annekset. Jeg havde booket bord på Rønnede Kro til kl. 20 ( Rønnede Kro er lillesøster til Frederiksminde i Præstø, som holder en Michelinstjerne). Rønnede Kro er nyistandsat, hyggelig, på alle måder indbydende, og deres Wienerschnitzel mit alles lader ingen gå sultne derfra.Mætte og tilfredse tilbage til vores lille oase, nød vi en lun efterårsaften og endnu et par glas medbragte bobler, hvor eneste lyskilder var stjernehimlen og den hyggelige lanterne, vores værtspar havde tændt for os, mens vi var ude at spise. - se det er kundepleje!- Der er stille - som i HELT stille - og eneste lyd var (igen) den sprøde klang fra slotsuret - da uret slog midnat gik vi omkuld i dynerne. Vi sov som to prinsesser på ærten i det super delikat indrettede værelse, hvor der dufter svagt af pelargonier.

Næste morgen vågnede vi tidligt - og hvilken vidunderlig morgen. "Mosekonen" bryggede på livet løs, solens stråler farvede slottes gavle svagt rosa, dugdråberne glimtede i spindelvævene og et lille egern hoppede frem og tilbage på murværket - selv Walt Disney kunne ikke have iscenesat det bedre.  Iført gummistøvler tog vi turen i det dugvåde græs gennem parken til Paradehuset og mødte ind til VIRKELIG god kaffe og lækker morgenmad (rosenmarmeladen er i særklasse SKØN), alt sammen æstetisk serveret (den ide napper jeg !). At indtage morgenmaden i orangeriet - helt vidunderligt.

Stig og Greg er søde, imødekommende, easy going og man føler sig i den grad velkommen i deres univers. De formår at få en til at føle sig som en længe ventet gæst og ikke som blot et klik på booking.com.

Efter (endnu) en dejlig spadseretur i den nærmest overnaturligt smukke park (check lige et ARKITEKTTEGNET hønsehus ud - tegnet af salig Martin Nyrop - hvor over-the-top-overskudsagtigt er det lige ?!), checkede vi ud og satte kurs mod Villa Gallina, hvor frokosten skulle indtages senere.  Under spadsereturen faldt  vi i.ø faldt i snak med et lokalt par og fik sidste gossip omkring greven og al balladen. Altid godt med lidt lokalt sladder.

På vej til Villa Gallina ligger Hesede Hovedgård, hvor Isabella Smith - haveoraklet - har en fysisk butik.

Hesede Hovedgård
Vi checkede butikken ud - her var ikke overraskende flest kvinder - og tja, bum bummelum, butikken har et stort udvalg i plantefrø, krimskrams til haven og hjemmet, sæber, krukker, tøj etc. - lidt for pussenusset til min smag, og de fleste kvinder var da også iført Ilse Jacobsen gummistøvler  .......os med Härkila dur ikke rigtigt til det lyserøde univers ...  - der er i.ø gratis the og kaffe i organgeriet - her sad sjovt nok alle mændene - genial idé . ...et fadølsanlæg ville garanteret også gøre lykke.

Villa Gallina - et kendt og elsket sted - haft sine ups and downs - p.t. up's - området smukt, smukt med smukt på. Vi delte en frokosttallerken (kr. 250,-) - man bliver rigeligt mæt - og en iskold fadøl til hver. Så en tur rundt om søen, hvorefter  GPS'en atter  pegede mod Nordsjælland.

Villa Gallina 

I bliver rigeligt mætte selv hvis I deler........
Et døgn på Sydsjælland - jeg har lyst til bare at flytte derned A.S.A.P - men en overnatning eller to i Gartnerens Anneks kan indtil videre også gøre det - en lise for sjæl og legeme - som at checke ind i et eventyr  af H.C.Andersen. Du kan booke dit ophold via https://www.booking.com/

Psssst: I forbindelse med Paradhuset ligger den dejligste butik med alskens haverelaterede ting og sager ................
Mere psssst: Cafe Nattergalen serverer kaffe/the og kage til kr. 65,-  just do it .......
Allersidste pssssst: check Gisselfeld's markedsdage ud - specielt deres julemarked skulle være over the top :-)

Tak for en vidunderligt oplevelse.

Sussie

1 Comment so far

  1. Wau, det må jeg lige tjekke ud. Det lyder helt formidabelt ��

    SvarSlet