Guldagers

Giv Livet et los i røven - en blog om livsnyderi og æstetik

mandag den 1. juli 2019

En post apokalyptisk vandring iført Chaneltaske og dosimeter .......

Lydtapetet er fuglekvidder og særligt en gøg, der åbenbart er gået helt amok .... ellers er her STILLE - helt stille. Her dufter skønt af blomster og specielt jasminer. Umiddelbart er man på tur i et kæmpestort naturskønt område, hvor naturen har fået lov at vokse vildt. Men pludselig får man øje på dem. Inde bag det tætte krat ligger de, de forladte bygninger. Huse, hele lejlighedskomplekser, hospitalet, politistationen, biografen, stadion, forlystelsesparken, børnehaven med legepladsen ...... forladt fra den ene dag til den anden, den dag for 33 år siden, da verdens værste atomulykke ramte. Jeg er taget til Tjernobyl og Pripjat. Det er som at være med i et afsnit af Walking Dead - en slags post apokalyptisk vandring. Fascinerende og skræmmende på samme tid. Mærkeligt intimiderende at gå rundt i folks forladte lejligheder, hvor der stadig står møbler og andre ejendele tilbage - eller besøge supermarkedet, hvor alting står, som det stod, inklusive indkøbsvognene, den dag hvor 50.000 menneskers liv med et slag blev forandret for altid.

Udover den gysende fornemmelse af at være med i en horrorfilm, rammes jeg også af en voldsom refleksion. Ikke så meget over hvordan og hvorfor så frygtelig en ulykke kunne ske - men snarere en refleksion over, hvordan jeg selv ville reagere, hvis jeg fik ganske få timer til at pakke mine allermest nødvendige ting og for altid forlade mit hjem, toppet med en uhyggelig uvished om konsekvenserne for mit helbred af det skete. Det er nærmest umuligt at forestille sig !

I dag er området forladt - der er stadig store områder med høj strålingfare, hvor man skal holde sig fra. Dog lever der omkring 500 ældre mennesker derude - mennesker, der trods forbud er vendt tilbage for at leve der, hvor de føler, de hører til - strålingsfare eller ej. Det er og var deres hjem.

Dyrelivet trives til gengæld i stor stil. Der strejfer en del "vilde" hunde rundt, de er nu ikke mere vilde, end de med forventningsfulde øjne stirrer på en i håbet om, at man måske har en godbid i lommerne. De bliver i.ø. også fodret af frivillige. Der er en stor koloni af vilde heste, der er ulve, bjørne, ræve, masser af fede fisk i søerne og et rigt fugleliv - OG slanger - hvilket man lige skal være opmærksom på, når man går rundt på de små stier i det tætte krat. Nogle er "contaminated others not" som guiden så "betryggende" sagde.

Her følger lidt stemningsbilleder  - du kan finde flere billeder her













Det er muligt at besøge Tjernobyl og omegn via flere forskellige rejsearrangører, (jeg brugte dem her) det kræver under alle omstændigheder tilladelse og du skal medbringe pas og underskrive diverse dokumenter inden du kan entrere området. Derudover er der sikkerheden: man udstyres med et dosimeter som aflæses før og efter besøget, og derudover kontrolleres man ved hvert checkpoint samt ved besøg i "restauranten" - som er en stor kantine, primært for de folk, der arbejder derude - maden er USPISELIG! jeg vil anbefale man medbringer noget frugt, måltidsbarer og masse af vand. Jeg gik ca. 10 timer derude i 28 graders varme, og der er ikke mulighed for at købe vand eller andet før ved checkpointet 30 km væk!

Jeg vil på det kraftigste anbefale at booke en private guide og driver og IKKE tage på kollektiv bustur - det er lidt dyrere men alle pengene værd. En tur derud for to personer med chauffør og engelsktalende guide koster (på en hverdag) ca. 4000 kr.


Chanelstaske og dosimeter ....

Jeg vil anbefale at se den hypede HBO serie om Tjernobyl ..... 

- og har du lyst til et lille gys i B-film genren, er Netflex filmen "Tjernobyl Diaries" et godt bud ....

En tur til Tjernobyl og Pripjat kan jeg klart anbefale - og når du alligevel skal derover, nap et par dage i Kiev - en fantastisk by - jeg har skrevet om den før her på bloggen - genlæs evt. det blogindlæg ....http://www.guldagers.dk/2018/09/guldager-anbefaler-en-tur-til-kiev.html

God tur

Sussie

PS: Som barn af den Kolde Krig var det vildt at se det gamle sovjetiske militæranlæg, der også ligger ved Tjernobyl - godt gemt af vejen inde i skoven. Et radaranlæg af ufattelig størrelse og computerrum med (resterne) af supercomputere og sågar jordkloden i kæmpe model helt a la James Bond ...der manglede kun den røde knap ......

Send en kommentar